15 Haziran 2007 Cuma

Tecrübelerim - ”iş arama dönemi”

Daha önce tecrübelerimi yazacağımı belirtmiştim.

Tecrübelerim başlığını ”İş arama dönemi” ve “İşe girdikten sonra ki ilk zamanlar olarak” ayırmak istiyorum.
Yeni mezun, gittiğiniz kurs döneminin sona ermesi, iş değişikliği veya işten ayrılıp yeni iş arayışı içinde olabilirsiniz.
İlk yapılacak şey sakin olmak ve sabretmek. Bu ifadeleri hep duymuşsunuzdur ancak hep aynı şey deyip kulak asmamazlık yapmayın. Çıkılan yolun kolay ve hemen geçilebilecek bir yol olduğunu düşünmeyin.
Eğer işe girmeye ve çalışmaya hazır değilseniz ilk yapacağınız iş kendinizi düşünce ve beden olarak dinlendirmek olsun. Örneğin mezun olur olmaz bir işe girmek size göre değilse ilk önce dinlenin.

Diyelim ki iş arayışına başladınız nerede iş aramalı ne şekilde hareket etmeli. Ben burada İnsan Kaynakları (İK) elemanı gibi şöyle yapın böyle yapın özgeçmişinizi şöyle doldurun demeyeceğim. İş hayatına adım atmaya çalışıyorsanız bunları az-çok biliyorsunuz demektir. Ancak dikkat edilmesi gereken hususlar her ne olursa olsun geçerlidir. Bunlara birazdan değineceğim.

* Bilinen İK sitelerinde özgeçmişleriniz olsun şu anda en az 5 tane mevcut.
* İnternetteki ‘sosyal ağ’ sitelerine üye olup profil oluşturunuz.
* Hafta sonları verilen İK eklerini okumaya en azından gözden geçirmeye dikkat edin. Sizinle alakalı iş olmasa bile iş hayatı veya çalışanlar ile ilgili yazılar bulabilirsiniz.
* Çevrenize iş aradığınızı belirtin; arkadaşlarınıza, hocalarınıza, okulunuza, kursunuza, yeni tanıştığınız kişilere bile; size ne iş yapıyorsun diye soracak olurlarsa sıkılmadan ve utanmadan mesleğinizi söyledikten sonra iş arayışında olduğunuzu açık şekilde belirtin. Çoğu insan iş arıyorum diyememektedir. Şunu unutmayın nereden, ne şekilde ve kimden neler gelebileceğini biz bilemiyoruz fakat insanların aklına sizin adınızı kazıyabilirsiniz.
* Mail gruplarına katılın. Seviyeli ve sadece mesleğiniz ile alakalı yazıların yazıldığı mail gruplarına üye olmanızda büyük yarar var. Bu gruplarda genelde teknik yazılar veya oluşan soruların çözümü için yardım istenir. Kendinizi geliştirilebileceğiniz yerlerden ve kariyerinize ilk adımı attıracak veya kariyerinize ivme kazandıracak iş ilanına da denk gelebileceğiniz nadir yerlerdir. Çünkü bu yazının yazıldığı yer ve şu an başında bulunduğum işim üyesi olduğum seviyeli bir mail grubundaki verilen ilana başvurmam sayesinde gerçekleşti.

Mail gruplarındaki ilanlara insanlar pek rağbet etmemekte. Bunun sebeplerini ben tam olarak bilemem ancak tahmin yürütebilirim. Mail gruplarında ki üyeler genelde çalışan veya daha öğrenci oldukları için iş arayışında olmayan kişilerden oluşmakta. Bu nedenle ilanlarda üyelerin çevresinde iş arayışında bulunlar yönlendirilir.

İş ararken ne üzerine yoğunlaşacağınıza karar verin! Bu yönde çalışın ve sabredin. Yazılım, Sistem veya Tasarım vs. buna karar verin.

Artık ilanlara başvurdunuz ve görüşmelere gidiyorsunuz. Peki, şimdi ne olacak ne yapacak veya ne yapmayacaksınız.

Görüşmelere giderken “Ben yazılımcıyım ya da ben programcıyım programcılar dağınık olur” gibi düşünceler kafanızda yer almamalı. Kıyafetinize, takılarınıza dikkat edin. Baylar saç ve sakalın düzgün olmasına, bayanlar ise yaptıkları makyajın aşırı olmamasına dikkat etmeli.

Görüşmelere eliniz boş gitmeyin. Eğer çevrimiçi gösterebileceğiniz proje vs yoksa yaptıklarınızı yanınızda götürün ve bunun üzerine konuşun. Eğer yaptığınız proje vs yoksa yapmak istediklerinizi açık bir dille anlatın.

Umarım her şey istediğiniz gibi olur.
Sizlerden de düşüncelerinizi aktarmanızı isterim.
Bu yazı her daim güncellenmeye açıktır.
Tecrübelerim başlığı altında tekrar görüşmek üzere.

Mutlu Günler

4 yorum:

cagdas dedi ki...

Tecrübelerinizi paylaşmanız çok güzel bence. Ben de kendi iş tecrübemi paylaşmak için bir yazı hazırlıyordum (taslak not defterinde açık duruyor).. blogunuza Ceturk'ten erişip yazıyı görünce okumadan edemedim. Gerçekten iş bulmak biraz gözü açık tutmakla ilgili. Ben yurtta kalıyorum ve odamda benimle aynı sınıfta olan bir arkadaşım var, ben sürekli gözüme çarpan ilanlarla ilgilenip başvurularda bulunuyorum fakat arkadaşım hiç ilan falan görmediğini söylüyor.

Sanırım bu durumda, dikkatli ve "istekli" olmak çok önemli. İş bulmak istediğini söyleyip bu konuda hiç bir hamle yapmayan sınıf arkadaşlarım var (çevremden örnek verdiğim için örneklerimde öğrenciler oluyor hep :) )

Adil ERKAN dedi ki...

Öncelikle yazımı okuduğun için teşekkür ederim.

Öğrenciler genelde tam iş hayatını düşünmedikleri için ve daha çok eğlenmeyi düşündükleri için dediğin sonuçlar ortaya çıkıyor:) o nedenle iş ilanları falan pek önemsemiyorlar.

Fakat yazımda da belirttiğim gibi bir çok yerde bir çok ilan yayınlanmakta önemli olan arayıp bulmak ve tabi ki "istekli" olmak.Hiç ummadığın yerden ve kişiden karşına bir iş çıkabilir.

İlanlarda abartıya kaçıyorlar nedense o nedenle ilanlara bakıpta
bunu da istiyorlarmış gibi karamsarlığa kapılmamak gerekiyor.

Son olarak da çevrendeki insanlara iş aradığını ve işinin özelliklerini anlayacakları şekilde anlatmak

'chake' umarım herşey istediğin gibi olur

Mutlu Günler

Adsız dedi ki...

Bu gibi süreçlerde sosyal ağınız çok önemli. Bunu sadece sanal olarak değil fiilen de gerçekleştirmiş olamanız lazım.

Artık 10 dil bilmeniz, yurtdışında eğitim almanız, java da şapkadan tavşan çıkartan kodu yazabilecek olmanız yada çok sosyal bir vatandaş olamnız hiçbir anlam ifade temiyor. sizlere kimin referans olduğu , kimlerin bu adam sağlamdır iyi iş görür dediği yada CV 'nizin kimin elinden gittiği daha önemli.

O nedenle mesleğiniz ile ilgili etkinliklere muhakka katılın ve mümkün olduğunca bu konuda iyi yerlere gelmiş kişilerle diyalog içinde olmaya bakın.

Selamlar..

Adil ERKAN dedi ki...

evet İbrahim haklısın sosyal ağ önem arz etmekte zaten yazımda da sosyal ağ ve çevre faktörünü belirttim.İnsanlar ile iletişim halinde bulunmak iş arama dönemi için faydalı bir yaklaşım olur.

Üniversitem de anlatılan bir mezunun başından geçen yaşanmış bir hikayeyi sizlerle paylaşmak isterim.

Makine mühendisi arkadaşımız uzun iş aramalar kapı kapı şirket gezmelerinden (o dönem özgeçmiş oluşturulan siteler yaygın değil) sonra bir firmaya girer iş yok cevabını aldıktan sonra bir çayınız da mı yok çay içelim en azından der dişli birisi olduğunu gören iş verenlerde konuşmalardan sonra işe göre çalışan alımını bırakıp alınan çalışana göre işini yönlendirme yolunu seçmiştir.Kısa anlatımı bu şekildedir.

Ders çıkaracak olanlarda sizlersiniz.

Mutlu Günler